Новини

Българите в кипър работят незаконно

08 май 2012 | 15:54 | work.bg

 В момента в Кипър легално, с трудови договори и осигуровки, работят около 17 000 българи. Предполага се, че една трета от българите в Кипър работят незаконно позовавайки се на информация на кипърското социално министерство. Поради този порочен проблем - започват проверки на трудовия пазар в островната държава като българската Инспекция по труда ще участва в проверките. 
 Много работодатели на българите в Кипър отказват  да сключат трудов договор и да ги осигуряват, което води до дискриминация в условията на работа и заплащането, предаде БНР. Тези които са без трудов  договор и осигуровки, са достигнали 25 на сто от работната сила в страната и следва да сигнализират за нередностите в ГИТ или в кипърското соц. министерство.  

 Особено много са нарушенията в някои сектори, като хотелиерството. По първоначални данни делът на недекларираната заетост надминава 35 на сто от заетите. 

 Ето за това в усилията си за борба с черния пазар на труда социалното министерство предлага промени в нормативната уредба. Според властите решението на проблема е при наемането на нов служител работодателите да бъдат задължени да попълват специална декларация и да издават фирмена карта, която работниците ще трябва да носят. 

Миналата година министерствата на труда и социалната политика на двете държави подписаха две споразумения за сътрудничество: в областта на условията на труд и защитата на трудовите права и в областта на социалната сигурност. Постигнатите резултати тепърва се очакват :)