Новини

Великобритания ще иска разрешителни за работа на мигранти от ЕС

26 август 2016 | 00:21 | pariteni

Нискоквалифицираните мигранти от ЕС ще трябва да кандидатстват за разрешителни за работа във Великобритания, след като тя излезе от Европейския съюз. Това са плановете, които британските министри в момента обсъждат, пише Daily Telegraph.

От промяната в отношенията между алианса и Острова ще бъдат засегнати много българи и румънци.

Ако се въведат разрешителни за работа във Великобритания, броят на мигрантите и прекараното от тях време в Обединеното кралство ще могат да бъдат контролирани, коментира сър Дейвид Меткаф, ръководител на Консултативната комисия по въпросите на миграцията.

В основа на плана може да залегне предишната система за разрешителни за сезонна работа в земеделския сектор, смята Меткаф. Чрез изискването за разрешителни броят на мигрантите от ЕС може да бъде намален в секторите на търговията на дребно, поясява той.

„Абсолютен приоритет” за британския премиер Тереза Мей е ограничаването на нетната миграция при преговорите за Brexit - въпреки предупрежденията от ЕС, че в този случай Великобритания ще трябва да напусне единния пазар на алианса.

Днес се очаква да излязат първите официални данни за нетната миграция след референдума за членството в ЕС. Те вероятно ще покажат, че броят на чужденците в Обединеното кралство е рекорден.

Правителството се стреми да ограничи нетната миграция до "десетки хиляди" годишно вместо сегашните "стотици хиляди". Но министри от кабинета открито поставиха под въпрос постигането на тази цел.

Вчера Консултативната комисия по въпросите на миграцията посочи в доклад, че нискоквалифицираните мигранти са подложили "на допълнителен натиск в жилищните, образователните, здравните и транспортните услуги".

От 13-те милиона нискоквалифицирани работници във Великобритания вече мигрантите са 2 милиона или всеки седми, пише в документа, цитиран от БТА.

В доклада пише:

"Основните ползи са за работодатели, които не могат да си намерят достатъчно британски работници. Мигрантите печелят от това, че получават по-високите заплати в сравнение с тези в родната си страна. Цената на това често е за сметка на определени населени места или сектори."

"Тази цена включва рязко изменение на структурата на населението в определени райони, като е възможно това да се отрази на интеграцията; допълнителен натиск върху жилищните, образователните и транспортните услуги; сериозна експлоатация на някои мигранти поради недостатъчно прилагане на минималните стандарти за труд".

Във връзка с миграцията Лорд Грийн ъв Дедингтън, председател на аналитичния център "Майгрейшън уоч" каза:

"Изключително важно е преговорите за Брекзит да доведат до намаляване на миграцията от ЕС. Това означава ограничаване на нискоквалифицираните работници... Една от идеите, които си заслужава да бъдат обсъдени, са разрешителните за работа".

През май, малко преди референдума за ЕС, статистически данни показаха, че нетната миграция за 2015 г. е била 330 хиляди, втори по големина брой, отчитан някога.

Увеличението се дължи на вълната от румънци и българи, дошли във Великобритания, откакто ограниченията за тях бяха премахнати. Сега те са почти една четвърт от всички мигранти от Европейския съюз във Великобритания.