Новини

Десетки хиляди българи търсят работа в чужбина

16 май 2016 | 21:43 | http://tvplus.bg/index.php?p=news&id=23499

Десетки хиляди  българи търсят работа в чужбина. Това сочат данни на Агенция по заетостта за 2015 година. Най-често биват наемани на минимална работна заплата, малко над 7 паунда на час. Кои са най-желаните дестинации и позиции провериха Виолета Николова и Кольо Дочев.

Сред най-желаните държави са Англия и Германия, но българите търсят работа и в Ирландия, Чехия и Испания. В Германия например държат на квалификацията, а във Великобритания това не е от толкова голямо значение.

ДАНАИЛ КАЛИНОВ МЕНИДЖЪР В АГЕНЦИЯ ПОСРЕДНИК ЗА РАБОТА В ЧУЖБИНА:
"За чужбина са необходими първо сключване на договор за извършване на посредническа дейност и нали съответно трябва да си представи автобиография. Снимка, паспортен формат, която обикновено се прикача към Си Ви-то. Ние искаме документ за самоличност, за да сме сигурни, че лицето, което отива в съответната страна има право да работи там. На по-късен етап, когато настаним даден кандидат, той трябва да представи свидетелство за съдимост, медицински документ, че е здрав и може да работи тази работа, за която отива. Искаме също така сини здравни европейски карти, които се издават от НЗОК".

Глория учи Археология. Кандидатства за работа в Англия, като касиер в бензиностанция. Ако не я одобрят за позицията, смята да опита в сферата на хотелиерството.

ГЛОРИЯ ПЕТКОВА:
"Според мен човек, докато е млад трябва да пътува, колкото може повече, където може. Да научи всичко, което му предоставя живота".

Английският на Глория е на добро ниво, затова се е ориентирала имено към Англия.

ГЛОРИЯ ПЕТКОВА:
"Минимумът, както казах е шест месеца. Ако аз преценя, мога и по-рано да си тръгна. След това мога да остана и на постоянен трудов договор. Всъщност от мен си зависи".

Ако кандидатствате за работа в Англия или Германия, в рамките на един-два месеца документите Ви могат да бъдат одобрени и да заминете.

 

 

http://tvplus.bg/index.php?p=news&id=23499