Новини

Достъпа на чужди специалисти до трудовия пазар ще се улесни

31 януари 2016 | 23:07

Ще се издават разрешителни за работа за висококвалифицирани чужденци, които имат опит в приоритетните сектори в България като информационните технологии и аутсорсинга. Това предвижда предложението за изменение на наредбата за издаване на "синя карта" за чужденци, внесено в края на миналата седмица от министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова и министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Ако проектът бъде приет, чуждите граждани ще получават разрешителни, без на компаниите да се налага да доказват, че няма безработни български кандидати за същите позиции. В случая става въпрос за специалисти извън ЕС - основно от Русия, Украйна, Македония и др.

Защо се налага

Нуждите на все по-бързо нарастващия ИТ сектор у нас се увеличават, но липсват достатъчно квалифицирани кадри. Това сочат както данни на проучвания, цитирани в доклада на Калфин и Бъчварова, така и данните, изнесени на последната аутсорсинг конференция в Пловдив миналата седмица. Според Елена Маринова, президент на софтуерната компания "Мусала софт", проблемът е в целия ИТ сектор и не засяга в частност България.

През 2014 г. броят на заетите в сектора е 28 хиляди души, а ръстът е от 19.5% спрямо предходната година. В същото време през първото полугодие заетите са 30 хиляди души и се очертава отново около 20% ръст, докато според прогнозите за 2020 г. се очаква заетите да достигнат 60 хиляди. В момента в този отрасъл работят 165 фирми, които произвеждат 3% от БВП на България.

Според доклад на Европейската комисия броят на незаетите работни места за висококвалифицирани специалисти в областта на информационните технологии расте със 100 хиляди годишно. В доклада на Калфин и Бъчварова се цитира и национално проучване сред работодатели в България, според което през следващите 12 месеца се предвижда да бъдат открити над 5600 работни места за специалисти и техници в областта на IT. По данни от проучването планираните обучения в областта на информатиката през следващите 12 месеца са около 2600.

Само от началото на 2015 г. до края на юни на около 70 чужденци вече са дадени разрешения за работа. Повече от половината от тях са IT специалисти, компютърни инженери и програмисти. В основната си част кадрите са от Украйна, Русия, САЩ, Индия, Македония и Турция. По данни на Агенцията по заетостта (АЗ) от 2011 г. до момента 140 граждани са получили "синя карта" за висококвалифицирана работа. Според Маринова, когато нараства броят на специалистите в IT сектора, повлиява позитивно и на други индустрии, като създава нови работни места, които да отговарят на нуждите на високоплатените служители. Според общите настроения привличането на чуждестранни експерти в аутсорсинг и софтуерната индустрия няма как да повлияе негативно върху местните специалисти.

Какво ще се промени

Според индустрията в момента процесът по даване на "синя карта" трае между шест и девет месеца. Идеята на проекта на кабинета е да скъси сроковете наполовина и да олекоти процедурата. Ако бъдат направени промените, вече няма да се налага работодателят, който желае да наеме чуждестранен специалист, да прави двуседмична проверка на пазара на труда и да доказва, че за обявената позиция няма кандидати български граждани. На работодателите няма да се налага и преди наемане на чужденец да представят пред бюрото по труда и АЗ справки от НАП за действащите трудови договори в компанията за месеца. Новите правила, ако предложението бъде прието, ще важат особено за професии, в които българският пазар изпитва недостиг на висококвалифицираи служители, а чужденците ще бъдат наемани за не по-малко от 12 месеца и на заплата, не по-ниска от три пъти средната за България.