Новини

Мъжът на Захариева получил 22 млн. лв. от „Америка за България“

20 декември 2015 | 22:30 | нюз фронт

Съпругът на бившия вицепремиер и настоящ министър на правосъдието Екатерина Захариева — Ангел е архитект на музей за 22 млн. лв., който е финансиран от небезизвестната фондация „Америка за България“, която в близкото минало шумно бе изгонена от Русия.

През последната година, неправителствената организация стана известна като структура, която е основен донор на т.нар. „протестъри“, организирали шумни карнавали из столичните улици срещу кабинета „Орешарски“.

Крупната сума е дарена безвъзмездно от „Америка за България“.

НПО-то ще бъде и собственик на сградата от 3,5 дка, намираща се между Техническия и Минногеоложкия университет в София.

Пред BPost.bg изпълнителният директор на Детския научен център «Музейко» Бистра Кирова отказа да съобщи каква част от 22 — те милиона е получила фирмата на Ангел Захариев „А и А Архикекти“.

Тя обясни, че в сключения договор има клаузи на конфиденциалност, които тя не иска да нарушава. „Не знаех, че Ангел е съпруг на вицепремиера“, заяви Кирова.

Тя съобщи, че концепцията за сградата е разработена от американската компания Lee Skolnickand Design Partnership, а съпругът на бившата вицепремиерката и настоящ министър на правосъдието бил само проектант на техническата и работна фаза.