Новини

Управляващите посягат на основни права и свободи, критикува БСП

24 януари 2016 | 00:27 | news bg

Остра критика към настоящото управление на държавата бе акцент в речта на БСП лидера Миков пред съботния пленум на социалистите.

Според Михаил Миков мнозинството, което управлява България е по-нестабилно от всякога досега, но причините за това не са толкова политически.

По думите му управляващата коалиция не се гради на политически принципи и не представлява нищо повече от сделка за разпределение на порции власти затова няма как нейната устойчивост да бъде разколебана с политически заявки от страна на участниците в нея.

„Нито странното поведение на бутикови партии от Реформаторския блок, нитокресливото опозиционерство на АБВ са от естество да разклатят сериозно стабилността на управляващата конструкция. Нямат голямо значение за стабилността й и вътрешнопартийните движения в ДПС, нито пък напрежението между коалиционните партньори в Патриотичния фронт. Нямат чак такова значение за стабилността на управлението и слабите резултати, които социолози отреждат на малките партии”, посочи Миков в анализа си.

Той е убеден, че все по-несериозни изглеждат опитите на отделни по-малки играчи сред управляващите да „извиват ръцете” на по-големите си партньори, за да имитират политическа активност, заемането на някакви позиции – и не на последно място – да се опитват да се предпазят от отговорността за десния начин на управление, в което всички те участват.

Михаил Миков скочи срещу водената дясна политика, срещу посегателствата на свободата на словото, както и срещу доплащането за лечение. "Това са посегателства срещу основни права и свободи", категоричен бе червеният лидер.

Лидерът на БСП критикува остро десните решения на управляващите, чиито видими резултати стават все по-осезаеми за хората.

 

Втора поредна година България има бюджет с редица замразени социални плащания. Бедността е на най-високите си нива за целия период на прехода”, критикува Михаил Миков.

Особено остро той акцентира върху демографската криза. По думите му се раждат хиляди българчета по-малко всяка следваща година, имаме една от най-ниските нива на раждаемост и едно от най-високите – на смъртност”. Миков обвини дясното управление, че на този фон е предпочело комфорта на няколкото традиционни изпълнители на обществени поръчки пред интереса на българската нация.

Михаил Миков отправи още едно предупреждение към управляващите – заназряващото обществено напрежение - „Поставянето на либералния приоритет на десните пред бъдещето на българската нация е все по-неразбираем процес за хората, които стават все по-недоволни и гневни от пасивността на дясно правителство без социален коректив”.

Регионални диспропорции превръщат България в държава с няколко града, заобиколени от обезлюдена територия, изтъкнаи в словото си лидерът на левицата.

„Усещането за общество в тази обезлюдена територия изчезва, заедно с миграцията на хората от малкото населено място към мегаполиса. И няма нищо толкова изненадващо, че подобна картина е благоприятна почва за практически неконтролирана и ненаказвана престъпност – организирана и битова. Но още по-лошо е и това, че усещането за сигурност и по улиците на големия град се съизмерва със спомените ни за най-мрачните години на прехода – неговия мутренски период – с показни, нагли и зрелищни убийства на хора от подземния свят, които незнайно защо се намират на свобода и нямат никакви проблеми с органите на реда”, посочи Михаил Миков.

Според лидера на опозицията, ако въобще може да се определи някаква посока на политиката на управляващите в областта на сигурността, то тя със сигурност се изчерпва с последователните им усилия за отнемане на социални права и привилегии от полицаите.

Ирина Бокова е с реални шансове да заеме поста генерален секретар на Организацията на обединените нации.

Това заяви още лидерът на БСП Михаил Миков в словото си пред пленума на социалистите.

Според председателя на БСП обаче мълчанието на правителството обрича България на това да изгуби невероятен шанс – да има признание на такава висока позиция в ООН.

„Забавената, неизяснена официална позиция, въпреки че има решение на предишното правителство, все повече накърнява възможностите на нашата страна да поеме този престижен пост, който е едно признание за поколения български дипломати”, заяви лидерът на социалистите.

Припомняме позицията на властта, в лицето на външния министър Митов е, че все още е рано и до март България ще обяви номинацията си.