Новини

Фермери уж гледат зайци и пъдпъдъци по европроекти, а животните липсват

06 декември 2015 | 22:22 | нюз бг

Проверки на европроекти за отглеждане на пъдпъдъци и зайци показали, че масово животни няма
Това разкри изпълнителния директор на Държавен фонд "Земеделие" Румен Порожанов пред Дарик.

Той обясни, че от фонда се натъкнали на неприятни схеми по отворената мярка за младите фермери по Програмата за развитие на селските райони.

По думите му, има много проекти за зайци и пъдпъдъци, първите проверки минали, като кафезите със зайците били разнасяни из дворовете за целта.

Изненадващите втори и трети проверки обаче показали, че масово производство по отглеждане няма. Най-много нарушенията има в Благоевградска област.

"Натъкнахме се на доста нелицеприятни схеми на младите фермери, които проверяваме - отсъстват животните, които заявяват. Появиха се много проекти за зайци и пъдпъдъци и след като минаха първите проверки, разнесоха кафезите със зайците из дворовете, но изведнъж направихме втори и трети проверки и се оказа, че масово това производство - отглеждане на зайци, отсъства", изтъкна Порожанов.

"Това са определени схеми - кокошкарски или зайчарски, но няма да минат. Те ще си отидат и с определени сигнали на определени други места, след като си финализираме проверките", зарече се Порожанов.

Ще бъдат подадени сигнали в прокуратурата за тези схеми, защото става дума за опит за измама с европейски средства, подчерта шефът на Фонд "Земеделие".