Новини

Бизнесът ще може да наема специалисти от всички професии със "синя карта"

20 септември 2017 | 20:57

Бизнесът вече ще може да наема специалисти от чужбина от всякакви професии.

Това ще стане възможно със законови промени, с които ще се премахне списъка на специалностите, по който работодателите внасят кадри от трети държави чрез т.нар. "синя карта".

Това обяви вицепремиерът Валери Симеонов при представяне на промените за облекчаване на режима.

Промените ще бъдат направени чрез поправки в преходните и заключителни разпоредби на Закона за МВР и ще бъдат внесени още днес, стана ясно от думите на Симеонов.

Правителството подготвя усилено и други промени, с които ще се въведе ускорена писта за издаване на българско гражданство на македонци.

Според действащото законодателство всяка година социалното министерство определя професиите, за които има недостиг на висококвалифицирани кадри на българския трудов пазар, и за тях работодателите могат да внасят лица от трети държави по облекчения ред с така наречената "синя карта". За 2017-та година списъкът съдържа 10 професии, сред които програмисти, системни администратори, разработчици на уебсъдържание. 

С подготвените промени този списък ще отпадне и бизнесът ще може да избира чуждестранни кадри с висока квалификация за всяка професия. Облекченията в режима предвиждат още валидността на синята карта да стане 4 години, а таксите за издаването й да намалеят до общата сума от 250 лева. 

Премахва се пазарният тест за работодателите, обясни още вицепремиерът Валери Симеонов.

"При изчисляването на срока, за който може да бъде получена синята карта, всъщност тя може да бъде получена за 37 дни", каза Симеонов.

Правителството продължава да работи и за скъсяване на сроковете за получаване на българско гражданство. Към момента процедурата отнема около 2 до 3 години, целта е да се намали до 6 месеца, ако документите на кандидата са изрядни. Валери Симеонов очерта най-тежкия проблем в тази сфера:

"Имаме 53 000 заявления със съответните приложени документи на граждани на Македония, които не могат да станат български граждани поради определени несъвършенства в законодателната база. Търсим решения и там да получим бих казал ускорена писта за издаването и получаването на гражданство от тези хора".

Симеонов отказа да обясни как ще изглежда ускорената процедура, по която ще се придвижват документите на македонските граждани.